آیا واریس می‌­تواند باعث بی­‌قراری پاها شود؟

آیا واریس می‌­تواند باعث بی­‌قراری پاها شود؟
یکی از مشکلاتی که در بسیاری از مردم شایع است سندرم پای بی‌قرار است. زمانی که خوابتان می‌آید و به رختخواب می‌روید دوست دارید پاهای خود را تکان بدهید و این باعث اختلال در خواب شما خواهد شد. گاهی اوقات علت این مشکل می‌­تواند رگ‌های واریسی باشد.

آیا واریس می‌­تواند باعث بی­‌قراری پاها شود؟

آیا تا به حال این تجربه را داشته‌اید که وقتی شب­ها در رخت­خواب­ هستید، تمایل ناگهانی به حرکت­ دادن پاهای خود داشته ­باشید؟ یا اینکه پاهای شما ناگهان تکان می­خورد و خوابتان را مختل می­کند؟ سندرم پای بی­‌قرار علت شناخته­ شده‌­ای ندارد اما تصور می­شود که یک نوع اختلال در عملکرد سیستم عصبی باشد. با این تفاسیر، آیا می­‌دانستید که پاهای بی‌­قرار نیز از علائم واریس هستند؟

 

واریس چیست؟

وریدهای واریسی عروق معیوب در پاها یا کشاله‌­ی ران هستند که خون را به طور موثر به قلب منتقل نمی­‌کنند یا به­ عبارتی، بخش­هایی از یک رگ “ناتوان” شده هستند. طیف وسیعی از علائم و نشانه‌­ها برای واریس وجود دارد؛ اما ممکن است برخی از این نشانه‌ها را در عصر یا شب تجربه کنید. در پایان یک روز، طولانی نشستن یا ایستادن، ممکن است باعث ایجاد تورم در پاها شود؛ زیرا وریدهای متورم­ شده و ناکارآمد، باعث التهاب در بافت­های اطراف می­‌شوند.

وریدهای سالم، دارای دریچه­‌های یک­طرفه در امتداد دیواره­‌ی داخلی خود هستند که اجازه می‌­دهد خون فقط در یک جهت جریان یابد. دریچه‌ها بین ضربان‌های قلب بسته می‌شوند تا جریان برگشتی متوقف شود. هنگامی که این دریچه‌ها از کار می‌افتند، خون به عقب نشت می‌کند و به وریدها فشار وارد کرده و از سطح پوست بیرون می‌زند. این موضوع باعث درد پا، خارش، التهاب، تورم، سنگینی، گرفتگی و بی­‌قراری پاها می­شود. ( برای آشنایی بیشتر مقاله واریس چیست؟ را مطالعه بفرمایید.)

 

چرا این اتفاق می افتد؟

نشستن یا ایستادن، خون را در بخش­‌هایی از وریدهای فرد ثابت نگه می­­دارد، این مسئله به دلیل جاذبه­‌ی زمین رخ می­دهد. علاوه بر ضربان قلب، بخشی از نقش ماهیچه‌های ساق پا ، فشاردادن خون در امتداد رگ‌ها، کار برخلاف جاذبه و فشارخون به سمت بالا است؛ بنابراین، ثابت نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی هیچ کمکی به حرکت این خون ساکن نمی­کند.

 

آیا واریس می­‌تواند باعث بی­‌قراری پاها شود؟

اگر مبتلا به عروق واریسی هستید و متوجهِ بروز علائم پاهای بی‌قرار شده­‌اید، علت این مشکل می‌­تواند رگ‌های واریسی باشد. وریدهای واریسی فقط یک نگرانی برای زیبایی نیستند؛ بلکه آن‌ها می‌توانند منجر به بروز علائم دیگری از جمله سندرم پاهای بی‌قرار باشند.

مراجعه به یک متخصص عروق می‌­تواند کلید حل­ مشکل پاهای بی­‌قرار برای شما باشد؛ البته اگر این موضوع مربوط به رگ­های واریسی باشد.

اگر از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری ورید هستید، احتمالا این مشکلات در آینده به وجود می‌آیند و جدی‌تر خواهند شد. عوارضی مانند درد و تورم شدید، ضخیم ­شدن پوست اطراف مچ پا، درماتیت وریدی، عفونت­های باکتریایی، زخم­های باز و حتی لخته ­شدن خون می­توانند با افزایش سن ایجاد شوند. به همین دلیل است که اگر علائم مشابه را تجربه می­کنید، مهم است که با پزشکتان مشورت کنید.

 

درمان واریس برای تسکین پاهای بی قرار

رگ­های واریسی را می­توان توسط یک متخصص عروق که در تشخیص و درمان بیمار­های ورید تخصص دارد، درمان کرد. امروزه درمان‌ها تهاجمی نیستند و با کمترین زمان نیاز به استراحت انجام می‌شوند. هر روشی که در کلینیک فوق تخصصی عروق ارائه می‌شود، شامل بستن بخش آسیب­ دیده با چسب ورید، اسکلروزانت یا لیزر است که ورید را بهبود می­بخشد و خون از طریق وریدهای سالم در آن نزدیکی، تغییر مسیر می­دهد.

این درمان­ها شامل اسکلروتراپی، اسکلروتراپی هدایت شده با اولتراسوند، ابلیشن با لیزر درون­ وریدی، فرسایش رادیوفرکانسی است. بسته به قطر و محل رگ، متخصص عروق درمان ایده­‌آل را برای رگ­ها انتخاب می­کند.

درمان­های خانگی و مکمل­های خوراکی پیشنهادشده برای مشکلات ورید پا،  نتایج ضعیفی را نشان­ داده‌­اند. اکثر آن­ها اصلاً اثرگذار نیستند؛ هرچند، بعضی افراد مقداری کاهش موقت تورم را گزارش داده­ اند. با این حال، این روش‌ها مشکل را حل نمی‌­کنند و این نتایج جزئی دائمی نیستند. وریدهای بیمار به خودی خود بهبود نمی‌­یابند و نیاز به مداخله پزشکی دارند.

 

نکات کلیدی

  • تصور می­شود که تشخیص رایج سندرم پای بی‌­قرار ناشی از اختلال در عملکرد سیستم عصبی است.
  • پاهای بی‌­قرار می­‌تواند از علائم واریس باشد.
  • اگر در شب پاهای بی‌­قرار و همچنین رگ­های واریسی قابل مشاهده دارید، این موضوع می­‌تواند علت مشکل شما باشد.
  • در هرصورت، وریدهای واریسی باید درمان شوند؛ زیرا نه تنها یک نگرانی برای زیبایی هستند بلکه ممکن است به وضعیت بدتر تبدیل شوند.
  • درمان­های موجود عبارتند از اسکلروتراپی، اسکلروتراپی هدایت­ شده با اولتراسوند، فرسایش لیزر درون وریدی، فرسایش با فرکانس رادیویی

مقالات مرتبط

در صورتیکه مطلب فوق مورد رضایت شما بود، آن را به اشتراک بگذارید و در افزایش میزان آگاهی جامعه سهیم باشید: