چه عواملی باعث ابتلا به واریس میشود؟
به نظر میرسد شما از قبل میدانید که عروق واریسی چه چیزی هستند، چه شکلی دارند و چه عواملی باعث ایجاد آنها میشود و قطعاً نمیخواهید درمعرض خطر ابتلا به واریس باشید! بنابراین در این مقاله، پنج عامل در زندگی افراد را بررسی میکنیم که میتواند خطر ابتلا به واریس را برای شما به همراه داشته باشد:
- ایستادن برای مدت طولانی
- نشستن طولانیمدت، بدون حرکتدادن عضلات
- افزایش وزن
- افزایش سن
- بارداری
چند نکته برای مقابله با هر مورد
ریسک شماره 1: بیحرکت ماندن به مدت طولانی
هر نوع حرکتی به دریچههای ورید شما کمک میکند تا خون را برخلاف کشش گرانش به سمت بالا حرکت دهند. ایستادن برای مدت طولانی بدون حرکت عضلانی (مانند سربازان که برای انجام آن آموزش دیده اند! ) باعث می شود وریدها مجبور به انجام کار اضافی شوند تا خون بتواند به قلب شما برگردد.
از سوی دیگر، اگر بیش از حد و به طور منظم به حالت ایستاده باشید، رگها در نهایت شروع به برآمدگی کرده و به خون اجازه میدهند به سمت عقب رفته و از دریچهها خارج شود.
گاهی اوقات چارهای جز این ندارید که ساعتها در محل کارتان بایستید. موارد زیر را امتحان کنید تا به شما در مقابله با خطر ابتلا به واریس کمک کند:
- از پوشیدن کفش پاشنه بلند خودداری کنید. میدانیم که این نوع کفش به شما احساس اعتماد به نفس و زیبایی بیشتری میدهند، اما پوشیدن کفشهای پاشنه بلند درمواقعی که مجبور هستید ساعتها بایستید، توصیه نمیشود. کفشهای پاشنه بلند، وزن بدن را به جلوی پا و انگشتان پا منتقل میکنند و باعث میشود عضلات ساق پا منقبض بمانند. ماهیچههای ساق پا نمیتوانند خون را به رگهای شما برگردانند و خون جمع خواهد شد.
- سعی کنید وزن خود را از یک پا به پای دیگر منتقل کنید. سربازان برای اینکار، روی انگشتان پا کمی به جلو خم می شوند که راه مناسبی است.
- مکانی را پیدا کنید که بتوانید در آنجا بنشینید و قبل از اینکه به حالت ایستاده برگردید، حداقل 15 دقیقه پاهای خود را بالاتر از سطح قلب خود قرار دهید.
ریسک شماره 2: ساعت ها نشستن بدون حرکت عضلانی
ساعتها نشستن جایگزین مشکلِ ایستادنهای طولانی نیست!
درست مانند ایستادن، نشستن طولانی مدت، باعث میشود رگها سختتر کار کنند و باعث گردش خون ضعیف در پاها میشود. همانطور که گفتیم، سیاهرگها برای ارسال خون به سمت بالا، وابسته به انقباضات ماهیچهها هستند.
اگر مجبور هستید چندین ساعت بنشینید، این راهها را امتحان کنید:
- هر 30 دقیقه یکبار بلند شوید و حرکت کنید. شاید آسان نباشد که در یک شب جمعه، لم دادن روی کاناپه را رها کنید، اما این موضوع بسیار مهم است!
- از روی هم انداختن پاها برای مدت طولانی خودداری کنید. این، چیزی است که بسیاری از ما آن را انجام میدهیم ، اما عادتی است که باید آن را ترک کنیم. اینکار باعث فشرده شدن رگها شده و گردش خون را مختل میکند.
- در هنگام تماشای برنامهی موردعلاقهتان از تلویزیون، پاهایتان را بالا بیاورید تا از گرانش برای جریان خون در پایتان کمک بگیرید!
- در حین کار پشت میز، عضلات انگشت پا و ساق پایتان را خم کنید. ممکن است بیقرار بهنظر برسید اما نهایتا رگهای شما از شما سپاسگزار خواهند بود! چرا که خطر ابتلا به واریس با این کار، کاهش خواهد یافت.
ریسک شماره 3: افزایش وزن
وقتی وزن اضافه میکنید، فشار روی پاها و مفاصل و بهویژه رگهایتان افزایش مییابد. وریدهای پا، پایینترین رگهای بدن شما هستند و بیشترین خطر ایجاد رگهای واریسی را دارند. رسوبات چربی در قسمت ساق پاهای شما نیز میتواند رگهای شما را ضعیف کند.
برای جلوگیری از افزایش وزن و کاهش خطر ابتلا به واریس، این راهها را امتحان کنید.
- فعالتر باشید. اگر کم تحرک هستید یا فعالیت بدنیِ کمی انجام میدهید، پیادهروی روزانه (30 دقیقه با سرعت تند) یا تمرینات هوازی سبک را در برنامهی روزانهی خود قرار دهید.
- در رژیم غذایی خود تجدید نظر کنید. یک رژیم غذایی مغذی و متعادل، کم نمک با فیبر بالا، به شما کمک میکند تا وزن متعادلتری داشته باشید.
ریسک شماره 4: پیری
با افزایش سن – به خصوص در سن 40 سالگی – عروق ما خاصیت ارتجاعی خود را ازدست میدهند و خطر ابتلا به واریس افزایش مییابد. این بخش از فرآیند پیری طبیعی است. تنها راه مقابله با این روند پیری این است که تحرک داشته باشید و تا حد امکان سلامتی خود را حفظ کنید. هر یک از این موارد، شانس شما را برای جلوگیری از ابتلای به رگهای واریسی افزایش میدهد.
اگر رگهای شما برایتان مشکل ایجاد کرد، برای مشاوره با ما تماس بگیرید.
ریسک شماره 5: بارداری
در دوران بارداری، بدن شما تمام تلاش خود را برای ایجاد یک زندگی جدید متمرکز میکند! این موضوع میتواند فشار قابل توجهی به شما و رگهای شما وارد کند؛ زیرا:
- افزایش سطح هورمونها، دیوارهی سیاهرگ را شل میکند.
- رحم در حال رشد شما به ناحیهی لگن شما فشار میآورد.
- افزایش وزن اجتناب ناپذیر شما میتواند منجر به افزایش نیروی گرانش بر دیوارهی رگ شما شود.
خبر خوب این است که حتی اگر باردار بودن یک عامل خطر باشد، راههای زیادی برای کاهش ناراحتیهای مرتبط با آن وجود دارد. نکتهی مهم این است که پس از تولد، اکثر زنان متوجه میشوند که رگهایشان بهبود یافته و به حالت عادی بازگشته است.
این نکات را امتحان کنید:
- مراقب رژیم غذایی خود باشید: مطمئن شوید که زیاد از حد نمک نمیخورید. مصرف فیبر خود را افزایش دهید، نوشیدن مقدار زیادی آب را در برنامهی خود بگنجانید. رژیم غذایی شما باید انرژیِ لازم برای روزتان را فراهم کند.
- ورزش منظم را به برنامهی روزانه خود اضافه کنید؛ اما ابتدا با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید چه چیزی در هر مرحله از بارداری مناسب است.
- از عوامل خطر ذکرشده در بالا اجتناب کنید!
- به پهلوی چپ بخوابید تا فشار را از ورید اجوف تحتانی دور نگه دارید؛ همان سیاهرگی که خون را از پاهای شما به قلب میبرد.
- با پزشک خود صحبت کنید که چه نوع جوراب یا جوراب فشاری میتوانید بپوشید –این جورابها با فشردن رگها و جلوگیری از تجمع خون به شما کمک خواهندکرد.
چگونه میتوانم بفهمم که آیا از قبل رگهای واریسی تشکیل شده است؟
اگر فکر میکنید ممکن است در معرض خطر ابتلا به واریس باشید و در حال حاضر علائم زیر را تجربه میکنید، زودتر با یک متخصص تماس بگیرید.
- گرفتگی عضلات پا
- پاهای بیقرار
- وریدهای برآمده قابل مشاهده روی پای شما
- پوست اطراف رگ شما به آبی/قرمز تغییر میکند
- پاهای متورم
- احساس خارش و سوزش در پاها
ما میتوانیم به شما کمک کنیم!
داشتن یک یا چندمورد از موارد بالا برای وریدهای واریسی، به این معنی نیست که شما به آنها مبتلا خواهیدشد؛ اما تیم ما در کلینیک فوق تخصصی واریس در درمان واریس بسیار آموزش دیده و متخصص است و میتواند به شما در زمینهی عوامل خطر و درمان کمک کند!
برای مشاوره همین امروز با ما تماس بگیرید و نگرانی خود را برطرف کنید.