آیا واریس خطرناک است؟
اغلب اوقات رگهای واریسی به عنوان یک مشکل زیبایی شناخته میشوند. این رگهای آبی رنگ که از سطح پوست بیرون زدهاند، باعث میشوند که برخی از افراد از پوشیدن شلوارک یا لباسهای کوتاه اجتناب کنند. اما آیا واریس خطرناک است؟
بسیاری از افراد فکر میکنند که ابتلای به واریس، فقط یک مشکل زیبایی و مرتبط با ظاهر است؛ اما شاید این افراد علائم دردناکِ این رگهای برجسته را تجربه نکرده باشند. رگهای واریسی میتواند یک وضعیت پیشرونده باشد که با گذشت زمان شدت و وخامت آن افزایش مییابد.
درست است که عروق واریسی میتواند روی عزت نفس تاثیر گذاشته و باعث ازدست دادن اعتماد به نفس شود که همین مسئله دلیل کافی برای درمانِ آنها است؛ اما این رگها معمولاً علائم دردناکی ایجاد میکنند که میتواند ناتوانکننده و حتی مختل کنندهی فعالیتهای روزانه افراد باشد.
واریس یک نگرانی واقعی برای سلامتی است.
ورید واریسی چیست؟
وریدهای واریسی، وریدهای پا هستند که به درستی عمل نمیکنند. این وریدها در هدف اصلیِ خود شکست میخورند که این هدف، بازگرداندن خون از اندامهای انتهایی به قلب و ریههاست.
دریچههای یکطرفه دیوارههای داخلی وریدهای ما را میپوشانند که باعث میشود خون فقط در یک جهت جریان یابد. با این حال، به دلیل عواملی مانند ژنتیک، نوسانات هورمونی، ایستادنِ طولانی مدت و غیره، دریچههای یکطرفه از کار میافتند و به خون اجازه میدهند تا در جهتِ عقب نشت کرده و به طور موثر به جلو هدایت نشود (ریفلاکس وریدی).
حوضچههای خون در قطر ورید ایجاد میشوند و این فشار، باعث میشود سیاهرگهای برآمده را روی سطح پوستتان مشاهده کنید. درحالیکه وریدهای ناکارآمد اغلب در پاها یافت میشوند، معمولاً در ناحیه لگن نیز دیده میشوند.
علل واریس
علت قطعی ایجاد وریدهای واریسی مشخص نیست اما سابقهی خانوادگی و وراثتِ این بیماری، یک عامل قوی برای ابتلای به این بیماری است. 30 درصد از زنان و مردان به واریس مبتلا هستند. زنان ممکن است زودتر از مردان مبتلا به این رگهای واریسی شوند؛ چرا که با نوسانات هورمونی، مانند دوران بلوغ، بارداری، یائسگی و استفاده از قرصهای ضدبارداری روبرو هستند.
عواقب سلامتی عدم درمان واریس چیست؟
به محض اینکه متوجه شدید که واریس دارید، باید به فوق تخصص عروق مراجعه کنید. با گذشت زمان، وریدهای واریسی ممکن است بدتر شده و عوارض جدی مانند تغییرات شدید پوست (پیگمانتاسیون، اگزما، و لیپودرماتواسکلروز) یا زخمهای باز (زخم وریدی) را ایجاد کنند.
برخی از این عوارض میتوانند باعث آسیب دائمی به ساق پا و مچ پا شوند و درصورت وخامت، درمان آنها دشوار خواهدبود. وریدهای واریسی ریسک ایجاد لختهی خون را افزایش میدهند که یک بیماری بسیار جدی است.
در اینجا، علائم و عوارض وریدهای واریسی با پیشرفت آنها آورده شده است:
- تورم یا پف پا
- اگزمای وریدی (درماتیت وریدی، درماتیت استاز)
- تغییر رنگ پوست (هیپرپیگمانتاسیون)
- ضخیم شدن پوست ساق پا یا مچ پا (لیپودرماتواسکلروز)
- تجزیهی موضعی یا گسترده پوست به دلیلِ ایجاد زخمهای باز، اغلب در اطراف ناحیهی مچ پا (زخم وریدی یا زخم ساق پا)
لیپودرماتواسکلروز، که در آن پوست ضخیم میشود، میتواند بر سلامت ساق پا تأثیر بگذارد و منجر به عوارضی مانند التهاب شدید (فلبیت) و عفونت (سلولیت) شود. هنگامیکه بدن تجمع خون در ورید را با خونریزی اشتباه میگیرد، لختههای خون تشکیل میشوند (ترومبوفلبیت).
بدن سلولهای ایمنی را برای جلوگیری از خونریزی، به محل میفرستد که لخته را ایجاد میکنند. این موضوع جریان خون را مسدود میکند و اگرمنجر به پاره شدن رگ بشود، بسته به اینکه ورید عمقی باشد یا ورید سطحی میتواند تهدیدکنندهی زندگیِ فرد باشد.
این علائم اغلب در افراد مسن که برای مدت طولانی واریس داشتهاند و آن را درمان نکردهاند، مشاهده میشود؛ اما افراد 30، 40 و 50 ساله نیز میتوانند برخی از این علائم واریس شدید، همراه با ضربان، تورم و احساس سنگینی دردناک را تجربه کنند که خواب آرام شبانه را مختل میکند.
درمان واریس
درمانهای امروزی برای واریس، نیازی به بستری طولانی مدت در بیمارستان ندارند. بیشتر رگهای واریسی را میتوان به صورت سرپایی درمان کرد. روشهای موجود برای واریس عبارتند از:
VenaSeal
این روش مستلزم استفاده از یک چسب مخصوص برای درمان وریدهای بیمار با بستنِ ورید آسیب دیده است. چسب VenaSeal یک چسب پزشکی است که رگهای صافن در ران را میبندد. اینکار، باعث سفت شدن ورید شده که این ورید درنهایت جذب بدن میشود.
ابلیشن با لیزر درون وریدی
در این روش، فیبر لیزری از طریق یک برش کوچک به داخل ورید آسیب دیده وارد میشود. سپس فیبر به آرامی به عقب کشیده میشود. دیوارهی ورید با کمی احساس ناراحتی از سمت فرد، فرو میریزد. این روش یکی از پرکاربردترین روشهای درمانی ما است و جایگزین جراحی رگهای واریسی استریپینگ که یک روش رایج و تهاجمی در گذشته بوده است، میباشد. (مطالعهی بیشتر)
اسکلروتراپی هدایت شده با اولتراسوند
در این درمان، یک معاینه اولتراسوند بر روی پای آسیبدیده انجام میشود تا رگهای مشکلدار را مشخص کند که شامل وریدهای بیمار است که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند. محلول اسکلروزانت به داخل سیاهرگهای مشکل دار تزریق شده که باعث میشود دیوارهی سیاهرگ فرو بریزد، التیام یابد و درنهایت جذب بدن شود. (مطالعهی بیشتر)
وریدهای واریسی فراتر از یک مشکل زیبایی هستند. درواقع، آنها نشانهای از نیاز به درمان برای جلوگیری از پیشرفتِ علائم دردناک هستند. متخصص عروق شما ممکن است از یک یا چند روش درمانی برای درمان عروق واریسی شما استفاده کند. متخصص شما، بر اساس قطر و محل رگهای خونی و شدت بیماریتان تصمیم میگیرد که از کدامیک از روشهای ذکر شده، استفاده کند.
نکات کلیدی
- وریدهای واریسی عروقی هستند که به درستی کار نمیکنند (آنها به طور موثر خون را به قلب باز نمیگردانند).
- وریدهای واریسیِ درمان نشده، ممکن است به بیماری وریدی مزمن تبدیل شوند که علائم آن شامل تورم، اگزمای وریدی، هایپرپیگمانتاسیون، ضخیم شدن پوست، زخمهای باز، التهاب شدید، سلولیت و لخته شدن خون است.
- درمانهای حالِ حاضر، شامل چسب وریدی VenaSeal، فرسایش لیزر درون وریدی، و اسکلروتراپی با هدایت اولتراسوند است.