آیا رگ­های واریسی پس از درمان پزشکی برمی­گردند؟

آیا رگ­های واریسی پس از درمان پزشکی برمی­گردند؟
اگر واریس پس از درمان عود کند، معمولاً به ­دلیل یک سابقه‌­ی خانوادگی قوی بیماری وریدی یا تشخیص یا مدیریت نادرست توسط پزشک معالج است. دلایل زیادی برای برگشتِ رگ­های واریسی پس از درمان وجود دارد. سابقه‌‌­ی خانوادگی و سایر فاکتورهای ارثی می‌­تواند در عود واریس بعد از درمان­های خاص نقش داشته ­باشد.

آیا رگ­های واریسی پس از درمان پزشکی برمی­گردند؟

روش‌های بسیار پیشرفته‌ای برای درمان رگ‌های واریسی وجود دارد؛ از جمله:

 

بیشترِ این درمان‌ها را می‌توان در عرض یک ساعت انجام داد؛ به این­ معنی که لزوماً مجبور به انجام یک عمل جراحی برای درمان رگ‌های واریسی خود نیستید. با این­حال، سؤالاتی که باید بپرسیم، این است: «اگر تصمیم به انجام این درمان­ها دارید، آیا این درمان­ها دائمی هستند؟ آیا رگ‌های واریسی برمی‌گردند؟»

برای پاسخ به این موضوع، باید به درمان­ها و تاثیراتشان با جزئیات بیشتری نگاه کنیم؛ برای مثال، تحت درمان با VenaSeal، مستقیماً رگ بسته می­شود. نتیجه این است که ورید سفت شده و توسط بدن شما جذب می­شود و برای همیشه رگ را از بین می‌رود؛ بنابراین، سیاهرگ­هایی که مستقیماً تحت درمان قرار می­گیرند، برنخواهند­ گشت. با این حال، به­ یاد داشته­ باشید که رگ­های قدیمی به­ طور دائمی برداشته می­شوند، اما ممکن است رگ­های جدیدی ایجاد شده و سپس با گذشت زمان ظاهر شوند.


زمانی ­که رگ­های واریسی برمی­گردند

دلایل زیادی برای برگشتِ رگ­های واریسی پس از درمان وجود دارد. علل عود وریدهای واریسی پس از درمان را می­توان به دو گروه بزرگ تقسیم کرد:

  1. عوامل مرتبط با بیمار
  2. عوامل مرتبط با پزشک/درمان

 

عوامل مرتبط با بیمار

سابقه‌‌­ی خانوادگی و سایر فاکتورهای ارثی می‌­تواند در عود واریس بعد از درمان­های خاص نقش داشته ­باشد.

علت واریس شما چیست؟ اگرچه علل واقعی واریس و وریدهای عنکبوتی به طور کامل شناخته نشده ­است، اما یک ارتباط قوی بین بیماران و سابقه­‌ی خانوادگی آنها دیده شده­ است. این پیوند مشترک نشان می‌دهد که مبتلایان به رگ‌های واریسی که مجدداً عود می‌کنند، رگ‌های ارثی دارند که احتمال بدترشدن و توسعه بیشترِ این رگ­های بیمار پس از درمان در آن­ها بالا است.

 

چند عامل دیگر که می­تواند باعث واریس شما شود عبارتند از:

  • 30 درصد از افراد چه مرد باشند و چه زن، به واریس مبتلا هستند؛ اما ممکن است در زنان در سنین پایین‌تری نسبت به همتایان مرد خود ظاهر شود.
  • نوسانات هورمونی: به ­ویژه در زنانی که در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی قرار دارند، شایع است
  • چاقی
  • عدم تحرک
  • مشاغلی که نیاز به ایستادنِ طولانی­ مدت دارند
  • سابقه بیماری قبلی از ترومبوز وریدی یا نوع دیگری از آسیب پا

برای بیمارانی که در هر یک از این دسته‌های ذکرشده قرار می‌گیرند و از عود مجدد رگ‌های واریسی رنج می‌برند، ممکن است به یک برنامه­‌ی طولانی‌مدت برای نظارت بر رگ‌های بیمار نیاز باشد. این برنامه‌­ها می‌­تواند شامل سونوگرافی منظم ،معاینات بالینی و همچنین درمان­های برنامه ­ریزی ­شده برای کمک به کنترل مشکل و کنترل علائم باشد.

به ­یاد داشته ­باشید داشتن واریس با داشتن یک بیماری کوتاه مدت مانند ویروس یا عفونت یکسان نیست. برای اطمینان از پایدار ماندن شرایط سلامتی، باید یک برنامه بلندمدت تنظیم شود.

 

عوامل مرتبط با پزشک/درمان

متأسفانه، مانند هر تغییری که در بدن ما داده می‌­شود، تشخیص نادرست نحوه­‌ی درمان عروق واریسی می­‌تواند منجر به آسیب شود. نتیجه این امر، ظهور مجدد رگ­های جدید (یا ادامه­‌ی توسعه­‌ی رگ­‌های موجود) خواهد  بود.

درمان نامناسبِ یک مشکل سیاهرگی، می‌­تواند منجر به آسیب به وریدهای اطراف شود که باعثِ نمایان­ شدن این سیاهرگ ها و وخامت آن­ها می­شود. وقتی نوبت به سلامتِ رگ‌هایتان می‌رسد، قبل از انجام هرگونه اقدامات بعدی با متخصصانِ این حوزه مشورت کنید. حتما به یک فوق تخصص عروق مراجعه کنید زیرا تنها کسی است که می‌­تواند به طور ماهرانه بیماری­های وریدی را تشخیص داده و درمان کند.

عامل مهم دیگری که می­‌تواند منجر به ایجاد وریدهای بیشتر شود، جراحی سنتی است. عود پس از جراحی یک پدیده‌­ی کاملا شناخته­ شده است و می‌­توان با استفاده از ترکیبی از لیزر، چسب و درمان­های اسکلروتراپی به دقت با آن برخورد کرد.

پس از جراحی، فقط باتجربه‌ترین و آموزش‌دیده‌ترین فلبولوژیست‌ها می‌­توانند به وریدهای عودکننده رسیدگی کنند که این کار، با تشخیص سونوگرافی بسیاردقیق با پیشرفته‌ترین واحدهای اولتراسوند، سونوگرافی ، پیگیری بسیاردقیق بعد از عمل و توجه به جزئیات است.

به عنوان­ مثال، به­ دنبال بستن زیاد ورید و جداشدن ورید صافن بزرگ، بیماران اغلب دچار نئوواسکولاریزاسیون (رشد عروق خونی جدید) در ناحیه کشاله­‌ی ران و اطراف آن می­‌شوند که اغلب اوقات شبکه­‌ی وریدی غدد لنفاوی و وریدهای واریسی لگن را درگیر می­کند.

درمان این وریدها به موارد زیر نیاز دارد:

  1. اسکن سونوگرافی دقیق برای تشخیص وریدهای آسیب ­دیده.
  2. اسکلروتراپی با هدایت اولتراسوند، بسته­ شدن رگ با چسب پزشکی به­ کمک اولتراسوند و در برخی موارد، فرسایش لیزر درون­ وریدی.
  3. برای اطمینان از قراردادن درست محلول اسکلروزانت با هدایت اولتراسوند در وریدهای آسیب­ دیده، به مهارت‌های عالی و دقیق تزریق برای بسته ­شدن دائمی این رگ‌ها نیاز می­‌باشد.
  4. پیگیری دقیق پس از درمان برای اطمینان از بسته­ شدن دائمی وریدهای تحت درمان و بررسی رگ­های باقی­مانده یا عودکننده.
  5. فلبولوژیست باید دارای مهارت­های عالی هماهنگی چشم و مهارت­های بینایی همراه با توجه به جزئیات باشد تا بالاترین استاندارد درمان پزشکی را برای شما تضمین کند.

 

نکات کلیدی
• اگر واریس پس از درمان عود کند، معمولاً به ­دلیل یک سابقه‌­ی خانوادگی قوی بیماری وریدی یا تشخیص یا مدیریت نادرست توسط پزشک معالج است.
• جدیدترین روش­های درمان وریدهای واریسی که توسط فلبولوژیست ما ارائه می­شود عبارتند از: ابلیشن با لیزر درون­وریدی (EVLA)، اسکلروتراپی هدایت­ شده با اولتراسوند، چسب پزشکی VenaSeal و فرسایش رادیوفرکانسی.

مقالات مرتبط

در صورتیکه مطلب فوق مورد رضایت شما بود، آن را به اشتراک بگذارید و در افزایش میزان آگاهی جامعه سهیم باشید: