واریس بارداری چیست؟

واریس دوران بارداری چیست؟

عروق واریسی که در دوران بارداری ظاهر می­شوند، می­‌توانند باعث ناراحتی، درد ضربا­ن­‌دار، گرفتگی عضلات و تورم شده و منبع نگرانی بیشتری برای مادران باردار باشند. بیایید ببینیم آن­ها چه هستند، چه عواملی باعث ایجاد عروق واریسی در دوران بارداری می‌شوند؟ و چطور عروق واریسی زمان بارداری درمان می‌شوند؟

 

واریس چیست؟

عروق واریسی رگ‌های پیچ خورده، بنفش مایل به آبی و بیرون زد­ه­ی پا هستند که زیر پوست برآمده می‌شوند. نقش سیاهرگ­ها بازگرداندن خون بدون اکسیژن به قلب است. در وریدهای سالم، دریچه‌های یک طرفه در امتداد دیواره‌های داخلی آن‌ها قرار دارند و اجازه می‌دهند خون تنها در یک جهت جریان یابد. وریدهای واریسی زمانی ایجاد می‌شوند که دریچه‌ها از کار بیفتند و اجازه ‌دهند خون از طریق دریچه معیوب به عقب نشت کند که به آن نارسایی وریدی می‌گویند. خون در این بخش معیوب رگ جمع می­شود و باعث بزرگ­ شدن و برآمدگی آن در سطح پوست می­شود.

 

علائم واریس چیست؟

  • سنگینی و احساس ضربان
  • درد
  • خارش و اگزما در ساق پا
  • تورم در ناحیه پاها
  • گرفتگی عضلات در شب
  • سندروم پاهای بی قرار یا احساس “خزیدن حشره” در پاها

 

چرا افراد در دوران بارداری دچار واریس می­شوند؟

بارداری و تغییرات هورمونیِ مرتبط با آن هم می­‌تواند رگ­های واریسی قبلی را تشدید کند و هم باعث ایجاد رگ­های واریسی جدید شود. یک نوزاد در حال رشد و در کنار آن جفت و رحم می توانند فشار زیادی بر وریدهای لگن وارد کنند. متخصص عروق یا سونوگرافیست­های عروقی، سونوگرافی را روی رگ­های پا انجام می دهند تا منشا عروق واریسی را شناسایی کنند و در نهایت بتوانند علت اصلی را درمان کرد. مشکل ورید در پاها اغلب می­تواند به وریدهای لگن بازگردد؛ حتی اگر بیمار علائمی را در ناحیه کشاله ران مشاهده نکرده باشد.

 

آیا می­توان از واریس در دوران بارداری پیشگیری کرد؟

متأسفانه اگر از لحاظ ژنتیکی مستعد باشید، نمی­توان برای پیشگیری از واریس کاری انجام داد. با این­حال، اقداماتی وجود دارد که می­تواند پیشرفت آن­ها را کاهش داده یا علائم را کم کند. لطفا قبل از انجام هر یک از موارد زیر در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.

  • در طول روز از جوراب­های واریس استفاده کنید. این جوراب­ها به فشرده­‌سازی و حمایت از دیواره سیاهرگ کمک می­کند و در نتیجه جریان خون را تسریع کرده و فشار خون وریدی را معکوس می­کند. همچنین، از پمپ ماهیچه ساق پا پشتیبانی می­کند، تخلیه لنفاوی را بهبود بخشیده و از تورم جلوگیری می­کند.
  • از نشستن یا ایستادن طولانی­ مدت خودداری کنید. سعی کنید حداقل درهر ساعت یک بار تحرک داشته ­باشید.
  • شیوه زندگی سالم را حفظ کنید.
  • پاها را بالاتر از قلب قرار دهید تا از نیروی جاذبه برای کمک به جریان خون استفاده کنید. این موضوع می­تواند به تسکین تورم و درد کمک کند.

 

آیا واریس بارداری خطرناک است؟

رگ­های واریسی به ندرت باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی در دوران بارداری می­شود. با این ­حال، وریدهای واریسی می توانند باعث ترومبوز ورید عمقی (DVT)  یا ترومبوز ورید سطحی (SVT) شوند.

DVT در دوران بارداری احتمالاً جدی­ترین عارضه است. اگرچه غیرمعمول بوده، اما یکی از علل اصلی ترومبوز در زنان در نظر گرفته می‌شود و اگر لخته‌ها به ریه‌ها بروند، می‌توانند باعث تهدید زندگی فرد شوند. وریدهای واریسی می‌­تواند یک بیماری پیش­رونده باشد و با گذشت زمان حتی پس از بارداری بدتر شود.

بیماران مبتلا به وریدهای واریسی شدید (یا نارسایی مزمن وریدی) ممکن است علائم بدتری مانند تغییر رنگ پوست (هیپرپیگمانتاسیون)، ضخیم شدن پوست ساق پا یا مچ پا (لیپودرماتواسکلروز) و شکستن سد پوستی که تبدیل به زخم وریدی می­شود، را تجربه کنند.

 

آیا واریس ناشی از بارداری خود به خودی از بین می­روند؟

پس از بارداری، مقداری از فشار روی رگ ها کاسته می­شود؛ به همین دلیل ممکن است به نظر برسد که رگ­ها از بین رفته­‌اند یا در حال بهبود هستند. با این حال، هنگامی که دریچه­‌های داخل رگ­های خونی آسیب ببینند، خود را ترمیم نمی­کنند و درمان دارویی لازم است.

 

چگونه عروق واریسی ناشی از بارداری را درمان کنیم؟

وریدهای واریسی باید بعد از زایمان درمان شوند. طیف وسیعی از درمان‌های غیر تهاجمی از جمله لیزر درون وریدی (EVLA)، اسکلروتراپی هدایت‌شده با اولتراسوند، چسب پزشکی VenaSeal و از بین بردن عروق با استفاده از فرکانس رادیویی موجود است.